Op een cv-ketel storing zit je nooit te wachten. Je staat onder de douche en het water wordt niet meer warm. Of je zet de thermostaat omhoog, want je hebt het koud, maar er gebeurt niets. Het blijft kil in huis. Soms kun je een storing in je cv-ketel zelf oplossen. Daarvoor hebben we een checklist opgesteld. Heb je alles gedaan, maar is de storing nog niet opgelost, bel dan jouw lokale cv-monteur. Als je een gaslucht ruikt of de koolmonoxidemelder is afgegaan, dan moet je hem met spoed bellen!
085 - 580 2922 99% beveelt ons aan
Snel van je cv probleem af?
24/7 bereikbaar bij spoed
Lokale cv-monteurs
Overal in Nederland
Pinnen is mogelijk
Particulier en zakelijk
Hoge klanttevredenheid
085 - 580 2922
Navigeer direct naar
✓ Storing cv-ketel zelf oplossen?
✓ Checklist voor storing in cv-ketel
✓ Ketel resetten, mogelijke oplossing?
✓ Andere mogelijke oplossingen
✓ Storing cv-ketel nog niet verholpen?
Storingscode 4, 5 of 9
Wat kan ik ermee?
Je krijgt geen warm water of de verwarming slaat niet aan. Je controleert de cv-ketel en ziet een storingscode: 4, 5, 9 of 6a bijvoorbeeld. Fijn dat de ketel aangeeft wat het probleem is, maar wat kun je daarmee? Elk merk cv-ketel hanteert haar eigen storingscodes en ze hebben alle eigen betekenissen en oplossingen. De verklaring van elke code vind je in de gebruiksaanwijzing van je ketel: de mogelijke oplossing ook. Sommige storingen zijn makkelijk zelf te verhelpen. In de gebruiksaanwijzing van je cv-ketel lees je daarover. Daar staat ook aangegeven of de inzet van een cv-monteur noodzakelijk of gewenst is.
Kan ik een storing van mijn cv-ketel zelf verhelpen?
Een storingscode in het venstertje van je cv-ketel vertelt je vaak wat het probleem is als je geen warm water uit de kraan krijgt of de verwarming niet aanslaat. In de gebruiksaanwijzing staat mogelijk wat je zelf kunt doen bij een bepaalde storingscode. Soms staat er aangegeven dat er een probleem is met een specifiek onderdeel en dat je daarvoor de hulp van een storingsdienst of cv-monteur nodig hebt. Via onderstaand stappenplan kun je eenvoudige storingen eveneens verhelpen.
Checklist storing cv-ketel: 7-stappenplan
Als je geen warm water krijgt uit de kraan en/of de verwarming slaat niet aan, ga dan naar je cv-ketel en doorloop de volgende stappen. Mogelijk kun je de storing zelf oplossen.Let op: noteer bij toestellen zonder waakvlam eerst de storingscode. Mocht je de storing niet zelf kunnen oplossen, dan weet de verwarmingsmonteur aan de hand van de storingscode wat er aan de hand is.
Zit de stekker van de cv-ketel goed in het stopcontact? Zoniet, steek ‘m erin. |
Brandt de waakvlam? Zo niet, ontsteek deze dan met de ontstekingsknop. |
Op welke temperatuur staat de thermostaat? Als de temperatuur op de thermostaat lager staat ingesteld dan de omgevingstemperatuur slaat de verwarming niet aan. |
Staan de hoofdgas- en/of toestelkraan wel voldoende open? Zo niet, opendraaien en de ketel resetten. |
Zijn de zekeringen/stoppen en de aardlekschakelaar in de meterkast nog heel? Zo niet: herstellen en de ketel resetten.Controleer of er niet ergens een lekkage is of een andere kraan openstaat. |
Is de waterdruk voldoende hoog? Deze hoort tussen de 1,5 en 2,0 bar te zijn: controleer het waterdrukmetertje. Staat de wijzer in het rood, vul de cv-ketel bij als de druk te laag is. |
Als je borrelende geluiden in de radiator(en) hoort, betekent het dat er luchtbellen in zitten. Ontlucht de radiatoren met het bij de installatie behorende sleuteltje. |
Onze werkwijze
Snel, efficiënt en vakkundig
Aan de hand van deze 4 stappen ben je snel van je cv probleem af!
1
Je hebt een cv probleem
Door een storing of een kapot onderdeel zit je met een cv probleem.
2
De cv monteur komt eraan
Een belletje naar Cv-Probleem Kwijt en jouw lokale installateur is al onderweg.
3
Eind goed, al goed
De installateur lost jouw probleem snel, vakkundig en deugdelijk op.
4
Advies van je installateur
Jouw installateur adviseert je over het onderhoud van je cv-ketel om problemen in de toekomst voor te zijn.
Hoe kan ik mijn toestel resetten?
Soms is ‘resetten’ van je cv-ketel genoeg om de installatie weer op gang te krijgen. Maar hoe doe je dat? Je kunt je ketel resetten met de resetknop. Op deze knop staat vaak een R of een sterretje. Soms staat er ‘RESET’ bij. Over het algemeen zitten reset knoppen goed zichtbaar vooraan de ketel, soms aan de onderkant of achter een klepje. De resetknop kan geel, rood of zwart zijn. Heb je de resetknop gevonden? Dan kun je de cv-ketel op de volgende manier resetten:
- Druk de knop 5 seconden lang in.
- De cv-ketel start opnieuw op.
- Slaat de cv-ketel weer aan? Dan is de storing opgelost.
- Slaat de cv-ketel niet aan? Bel dan jouw lokale cv-monteur.
Wat als mijn toestel geen resetknop heeft?
Het komt ook voor dat een cv-ketel geen resetknop heeft. Dan kun je de ketel resetten door de stroomtoevoer tijdelijk te onderbreken. Trek de stekker uit het stopcontact, wacht 30 seconden en steek hem terug in het stopcontact. De cv-ketel zal opnieuw opstarten. Gebeurt dat niet of stokt het opstartproces onderweg, neem dan contact op met jouw lokale cv-monteur. Je vindt zijn nummer op deze pagina.
Een storing van je cv-ketel kan veroorzaakt worden door een te lage waterdruk in het systeem. Je kunt dat aflezen aan het water drukmetertje. De waterdruk van je cv-ketel moet tussen de 1,5 en 2 bar staan. Als de druk te laag is, valt de ketel uit en dien je het systeem bij te vullen met water. Voor het bijvullen van de CV-ketel heb je een emmer, een handdoekje, een slang en een waterpomptang nodig. Hoe ga je te werk?
- Draai de kamerthermostaat omlaag: temperatuur naar beneden (linksom). Wacht tot de cv-ketel is afgeslagen, dat gebeurt vrijwel direct.
- Bevestig de vulslang aan de waterkraan. Vul de slang met water en sluit de waterkraan (dit voorkomt luchtbellen in het systeem).
- Bevestig vervolgens de andere kant van de vulslang aan de vulkraan (bevindt zich vaak onderaan de ketel of in de buurt van het rode expansievat).
- Zet de waterkraan open en draai vervolgens de vulkraan open.
- Het water begint te lopen: vul het systeem totdat de drukmeter ca. 1,8 bar aangeeft.
- Sluit de vulkraan af. Sluit daarna de waterkraan af.
- Vang het restant van het water in de vulslang op in een emmer.
- Ontlucht elke radiator met het daarvoor bedoelde sleuteltje. Zet daarna de temperatuurinstelling van de thermostaat weer hoger.
De waterdruk van een cv-ketel moet tussen de 1,5 en 2 bar zijn. Je kunt dat aflezen aan het waterdrukmetertje dat duidelijk zichtbaar is op of bij de ketel. Als de druk te laag is, valt de ketel uit, maar ook als de druk te hoog is geeft de ketel er de brui aan. In dit geval zal er water uit de installatie moeten worden afgetapt. Maar hoe doe je dat? Bij het aftappen van je CV-ketel heb je een emmer, een doekje, een slang en een waterpomptang nodig.
- Draai de kamerthermostaat omlaag: temperatuur naar beneden (linksom). Wacht tot de cv-ketel is afgeslagen, dat gebeurt vrijwel direct.
- Bevestig de vulslang aan de vulkraan (bevindt zich vaak onderaan de ketel of in de buurt van het rode expansievat).
- Doe het uiteinde van de slang in een emmer.
- Draai de vulkraan open.
- Het water begint te lopen: laat het lopen totdat de drukmeter ca. 1,8 bar aangeeft.
- Sluit de vulkraan af en draai de slang er vanaf.
- Zet daarna de temperatuurinstelling van de thermostaat weer hoger.
Lukt het je niet om zelf je CV-ketel af te tappen? Neem dan contact op met jouw lokale cv-monteur. Zijn telefoonnummer vind je op deze pagina. Hij komt je graag helpen.
Lucht in je centrale verwarmingssysteem zorgt ervoor dat het systeem niet goed functioneert. De radiatoren geven te weinig warmte af en je hoort borrelende geluiden of de verwarming tikt. Als er lucht zit in het systeem, is dat eenvoudig zelf te verhelpen. Maar hoe? Bij het ontluchten van je CV-ketel heb je een ontluchtingssleutel en een een doekje of dweil nodig. Voordat je het systeem gaat ontluchten, moet je eerst de cv-installatie uitschakelen. Dat doe je door de kamerthermostaat naar beneden te draaien. Begin bij het ontluchten altijd met de radiatoren op de begane grond en werk zo naar boven toe.
Zo ontlucht je je cv:
- Draai de kamerthermostaat omlaag: temperatuur naar beneden (linksom). Wacht tot de cv-ketel is afgeslagen, dat gebeurt vrijwel direct. Trek eventueel de stekker eruit.
- Zet alle radiatoren helemaal open.
- Begin met ontluchten op de begane grond en werk zo omhoog.
- Leg het doekje onder de radiator die je gaat ontluchten.
- Draai met de ontluchtingssleutel het ventiel van de radiator open.
- Wacht tot er water uit het ventiel komt.
- Draai het ventiel weer dicht.
- Herhaal bovenstaande stappen bij iedere radiator.
Controleer na het ontluchten wel even of de waterdrukmeter nog tussen de 1,5 en 2 bar staat. Staat de drukmeter beneden de 1,5 bar, dan moet je de cv-ketel bijvullen (zie hierboven). Zet na het ontluchten de thermostaat weer op de gewenste temperatuur.
Kan ik een cv-ketel storing zelf oplossen?
Als je de checklist hebt doorlopen en je hebt de oplossing voor je cv-probleem niet gevonden, neem dan zo snel mogelijk contact op met jouw lokale cv-specialist. Je vindt zijn nummer elders op deze pagina. Hij staat je te woord, stelt wat vragen en komt zo snel mogelijk naar je toe. Vergeet niet de storingscode aan hem door te geven, dan heeft hij al een beeld van wat er aan de hand is. Je mag erop rekenen dat jouw cv-probleem dan snel is opgelost!
Dit zeggen onze klanten
99% beveelt ons aan
9
7 beoordelingen
Nianne
Erg snelle service, vriendelijke en professionele monteur. Duidelijke uitleg van wat er mis was.
Syb
Super goed en snel geholpen!
Ron
Mauricio heeft zeer efficiënt gehandeld. En het probleem snel geconstateerd, door eerst de aansturing te checken. Binnen een uur het probleem opgelost...
Lees de hele review
Offerte en afspraak regelen
Deze mensen hadden ook last van cv problemen
Binnenkort volgen hier problemen van andere klanten die inmiddels weer vrij van cv problemen zijn!